17-02-11

de 11 (voorlopige) wetten van de Ladies

*  kies een vriendin als partner

*  je jogvriendin is niet noodzakelijk je beste vriendin (maar ze kan het wel worden)

* babbel terwijl je jogt

* jog regelmatig (driemaal per week), maar rust ook regelmatig (één dag tussenin). Geef je lichaam de tijd om te recuperen.

*  Loop je eigen comfortabele tempo, los van de anderen. En probeer plezier te vinden in het joggen. Denk als het nodig is   'Foert, laat hen maar lopen !'

*   Bij ons is niet de snelheid van belang, noch de afstand. Het is de tijd dat je aan het joggen bent, die telt.

*  wees er van bewust dat je lichaam denkt in twee snelheden. De ene snelheid is conditioneel (hart, ademhaling) en relatief snel voelbaar: je voelt je beter en fitter. De andere snelheid is die waarmee de spieren en gewrichten zich aanpassen aan de nieuwe belasting en die gaat heel wat trager. Het is vooral die tweede snelheid die we moeten respecteren.

 * Ga naar een gespecialiseerde sportwinkel voor je keuze van loopschoenen. Loopschoenen kopen is een duurzame investering. Je geeft een som geld uit maar de winst die je eruit haalt loont absoluut de moeite: je voeten zitten comfortabel, je loopt minder kans op kwetsuren, enz.

* Bedenk dat wanneer je meer kilometers loopt, de kans vergroot op kwetsuren. Je lichaam is die stijgende belasting niet gewoon en protesteert. Wij trachten dit probleem op te lossen door heel geleidelijk de afstand te vergroten à rato van 10 % per week. Maar we 'plafonneren' ook: we joggen maximaal 8 km (gevorderden), 10 km (geoefenden) en één maal per jaar proberen we 15 km te joggen (Dwars door Brugge).

* Wanneer je hoe dan ook toch een pijnscheut voelt tijdens het lopen, stop dan onmiddellijk en behandel het letsel de eerste 24 uren met ijs (koudecompressen). Nadien behandel je het verder met warmte.
Pas wanneer je geen pijn meer voelt, kun je opnieuw aan joggen denken.

*  je kan je pas een echte jogster noemen,
wanneer je als het buiten 25° is, je dit slecht weer vindt (want te warm);
wanneer je als het buiten lichtjes miezelt, je dit goed weer vindt (want veel zuurstof in de lucht).

 

09:08 Gepost door bart | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |