29-12-10

dinsdag 21 december 2010: de - ietwat duistere - mini-santarun

DSCN0597.JPG

16:23 Gepost door bart | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-12-10

Santarun zaterdag 18 december 2010

DSCN0591.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

bart, marie-jeanne (let op de handschoenen) en veerle

 

 

 

 

DSCN0588.JPG

jemmie 

10:43 Gepost door bart | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Santarun zaterdag 18 december 2010

15.10u was het uur van afspraak. Met ons vier (Bart, Marie-Jeanne, Jeanique en ik) staan we in het station in Brugge om ons ’shoppingbiljet’ heen en terug Antwerpen te kopen. Nee, we zijn niet van plan om kertshopping te gaan doen in Antwerpen, maar we reizen wel richting Antwerpen om mee te lopen in de Santarun.
Na een behoorlijk vlotte trein-trip komen we aan in Antwerpen. Te voet van het Centraal station stappen we via de Meir, voorbij de Groenplaats en het stadhuis, richting de kaaien. Een goeie 25 minuutjes tot aan Waagnatie. Onderweg passeren we ook het Glazen huis van Studio Brussel.
Aangekomen in de Waagnatie halen we de borstnummers en ons ‘loopuniform’ op. Meelopen in de Santarun mag enkel als je verkleed bent als kerstman. Nadat we ons kerstmanpak aangetrokken hebben, is het opletten geblazen om elkaar niet uit het oog te verliezen, want deze keer valt onze rode shirtkleur niet op. Zo’n 3.500 kerstmannen en -vrouwen samen op één locatie allemaal in een rood kerstmanpak. HILARISCH !
De sfeer zit goed ! Eerst is er nog een gezamenlijke opwarming en dan mogen we naar buiten…en ja hoor … het sneeuwt !!!! Het is 19.15u als het startschot gegeven wordt. Door de sneeuw ‘ploeteren’ we ons een weg. We lopen door Antwerpen : , het verkeer wordt staande gehouden, eerst langs de grote baan en dan via kleine straten naar het centrum van Antwerpen. Het lijkt wel een legerkorps : door de straten scanderen de Kerstmannen : ‘Waar is de Kerstman ? Hier is de Kerstman ! Waar is de Kerstman ? Hier is de Kerstman !’ Op het ritme van het “geschreeuw” komen we aan in het centrum. Daar wachten er ons heel wat supporters op, die steken er nog wat meer sfeer in.
Als we ongeveer halverwege zijn komt de massa tot stilstand…. HET JENEVERKRAAM ! Dit mogen Jeanique en ik niet missen… Bart en Marie-Jeanne zijn heel sluw en lopen langs de zijkanten van het kraam om achteraan een jenevertje mee te pikken. Wij blijven met 2 vooraan aanschuiven om ons toch tegoed te doen aan het kleine maar lekkere ‘hartverwarmertje’. We lopen verder richting Groenplaats en passeren daar het Glazen Huis van Studio Brussel. Ook daar is het op de koppen lopen : volk,volk,volk, véél volk. De sfeer blijft erin ! We verlaten terug het centrum en lopen richting Scheldekaaien tot aan de Waagnatie (aankomst). Ondertussen is het harder beginnen sneeuwen.
Onze kerstpakken bieden ons toch wel enige sneeuwbescherming, het mutsje zit lekker warm over onze oortjes getrokken. Het einde is in zicht. Ik persoonlijk ben blij, want als beginner (ook al overleefde ik de Run4fun 5 kilometer) is dit toch nog een uitdaging. Even denk ik eraan om te beginnen stappen; maar Jeanique weet mij te overtuigen om verder te lopen, maar gewoon op een nog iets trager tempo. En ja hoor, ik vind gelukkig mijn tweede adem terug, dus halen we samen de aankomst. De klok aan de aankomst geeft aan dat we ongeveer een 3 kwartier onderweg geweest zijn (jenevertijd inbegrepen).
Terug aangekomen in de aankomsthal vinden we Bart en Marie-Jeanne terug. We trekken onze Kerstmanpakken uit, stoppen ons terug goed warm in onze gewone kledij en vertrekken terug te voet naar de Groenplaats. Nog even twee liedjes van het optreden van de EDITORS meepikken en dan beseffen we dat we toch beter doorstappen richting station. Het is ondertussen 21.25u geworden.
Aangekomen in het station stellen we vast dat er geen trein meer richting kust rijdt… vlug even gaan vragen aan het loket. Daar krijgen we te horen dat we ons moeten haasten, want om in Gent te geraken moeten we de laatste trein naar Berchem nemen, die NU vertrekkensklaar staat op spoor 14. We rennen dus naar het bewuste spoor en inderdaad daar kunnen we nog net op de trein springen ! Om 22.20u kunnen we in Berchem de trein op richting Gent, de vermoeidheid beginnen we nu wel te voelen, maar we genieten van de animatie van een groepje Oostendenaars, die ons goed wakker weten te houden. Ook in Gent wordt het rennen. De laatste trein richting Brugge komt net aan (gelukkig had die ook een 12tal minuten vertraging, zodat we toch heelhuids in Brugge kunnen geraken).
“De trein is altijd een beetje reizen” is vandaag zeker wel toepasselijk. Het is ondertussen bijna middernacht. Marie Jeanne is zo vriendelijk om mij nog mee te nemen tot aan de Katelijnepoort. Nu nog enkele minuutjes stappen door de sneeuw tot aan mijn huisje. Thuis gekomen zet ik mijn rugzak neer op het eerste beste plaatsje die ik vind. Vlug mijn warme pyjama aantrekken en naar bed. Nog net voor mijn ogen dichtvallen overloop ik nog even mijn dag : het was SUPER !! Met de glimlach rond mijn mond en de gedachte van ‘volgend jaar ga ik zeker en vast opnieuw mee’ val ik in een diepe slaap….

Veerle De Soete

 

10:24 Gepost door bart | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |