29-08-10

memorial ivo van damme 2010

zomer-2010-065.jpg

16:31 Gepost door bart in joggen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

met de Ladies naar de Memorial Ivo Van Damme

Vrijdagnamiddag 27 augustus, vakantie zo goed als voorbij, kwakkelweer, doodop van de vergaderingen op school, kan het blauwe ticketje dat nu al maanden aan het prikbord hangt deze grijze dag nog een andere wending geven? Veel te vroeg op de afspraak aan de Kinepolis, maar niet als enige, een beetje wagenziek uitgestapt in een regenwolken overtrokken Brussel, het stadium waar de wedstrijden voor jonge atleten reeds aan de gang zijn nog halfleeg bij aankomst, tijd voor ‘brood en spelen’: boterhammen bovenhalen en luisteren naar de zomerhit van Tom Waes die een aan de memorial aangepaste tekst afleest vanop een reuze spiekbrief.
Daarna volgt het défilé met enkele voor dit seizoen gelauwerde atleten in chique oldtimers en racen televisiepresentatrices ten voordele van SOS-kinderdorpen. Dan wordt het tijd voor het echte werk: allerlei atletieknummers volgen elkaar in snel tempo op; de logistieke omkadering werkt als een geoliede machine. Door het simultaan verlopen van verschillende disciplines is het wel moeilijk om alle prestaties in het vizier te krijgen. Terwijl ik me concentreer op een hoogspringster maakt een luid applaus me erop attent dat ik zonet een geslaagde poging van een poolstokspringer gemist heb. Dan maar kijken op het grote scherm voor een herhaling. Gelukkig bracht ik mijn verrekijker mee, een must, in zo’n groot stadium wil je de sportprestaties in de details volgen. Je kunt er ook mee gluren naar alles wat er leeft rondom de prestaties: de nervositeit vooraf, de ontgoocheling of euforie achteraf, de speciale gasten in het publiek…Ongeacht de kwaliteit van hun prestaties die avond kregen de Belgische lopers, de enigen die hun voornaam in plaats van hun familienaam voluit op hun borstnummer hadden staan, het meeste applaus, een staande ovatie voor Jonathan, Kevin en de afscheidnemende Cédric. Persoonlijk heb ik het meest genoten van de reuze teddybeer kogelstoter die de wereldkampioen klopte en van de 5000 m lopen voor vrouwen waar Vivian  Cheruiyot, prinses van de avond, met grote voorsprong won. Maar van beiden las ik achteraf niets in de krant! Ik vond het in ieder geval super om al die topatleten eens in levende lijve aan het werk te zien.
De avond werd afgesloten met het uitdelen van de diamantjes aan de winnaars van de Diamant League, gevolgd door een ererondje van de prijsbeesten in de oldtimers, muziek van Vaya Con Dios (met een ondermaatse geluidskwaliteit) en een spetterend vuurwerk.
Na de terugrit nog met de fiets naar huis doorheen de gietende regen, nog onder de indruk van dit totaalspektakel met  al zijn extremen. Er is nu eenmaal Sport en sport. Twee dagen later weer zelf de loopschoenen aangetrokken voor drie rondjes in het bos met de Ladies, heel wat bescheidener maar daarom niet minder plezant.

 

Jemmy Desmyter    

16:09 Gepost door bart in joggen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |