29-03-10

bekkenbodemavond woensdag 24 maart 2010

Net zoals een 30- tal andere Ladies en Bart had ik me ingeschreven voor de voordracht over bekkenbodemproblemen die op 24 maart 2010 doorging in AZ Sint-Lucas te Assebroek. Achtereenvolgens werd uitleg gegeven door een arts, een verpleegster en een kinesist die er deel uitmaken van de bekkenbodemkliniek.
Voor al wie denkt dat ze de enige is met bekkenbodemproblemen: wees gerust, zo’n 30% van de vrouwen vanaf 35 jaar heeft er last van, maar ook mannen en kinderen kunnen er mee te maken hebben.
Met bekkenbodemproblemen wordt ongecontroleerd urineverlies, verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen, … bedoeld.
De grootste oorzaak van dergelijke problemen is het bevallen. Hoe meer kinderen men baart, hoe groter het risico. Ook veel overgewicht kan door de druk op het bekken voor problemen zorgen.
Als oplossing tracht men eerst de bekkenbodemspieren te versterken door oefeningen. Dit is de meest natuurlijke manier. Als dat niet helpt is een operatieve ingreep mogelijk.
Het oefenen van de bekkenbodemspieren kan ook preventief. Hiervoor kan men een kinesist contacteren of een gratis DVD aanvragen bij www.tena.be
Voor kinderen die bijvoorbeeld lang bedplassen kan een plas dagboek bijgehouden worden. Ongeveer anderhalve liter drinken per dag volstaat zoveel mogelijk verspreid over de dag. Na een boeiende uiteenzetting werd de avond afgesloten met een hapje en een drankje.

Annie Allemeesch

10:31 Gepost door bart in joggen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-10

10 miles oostende-brugge

10 Mijl 344

15:51 Gepost door bart in joggen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

nieuws van Jrimitos

Hoi dag allemaal,

Jrimitos heeft sinds zijn oprichting in oktober 2007 al een aantal Belgische vrijwilligers gehad die telkens een beetje verder bouwden om tot een kinderen - en jongerenwerking te komen. Sinds augustus 2009 wordt Jrimitos gedragen door 3 plaatselijke jongeren en komen er ter plaatse niet echt meer Belgische vrijwilligers aan te pas. De jongeren verdienen een halftijds- loon ( omdat ze meer dan halftijds werken, doen ze de overige uren eigenlijk vrijwillig). Deze stap vinden we heel belangrijk. We hebben zo de mogelijkheid om jongeren van ter plaatse te werk te stellen. Zij hebben veel kennis van hun land en kennen de mogelijkheden en de problemen waar kinderen en jongeren mee kampen. Met blijvende coördinatie en steun vanuit België kunnen we een mooie en leerrijke samenwerking verder zetten.
Op de vraag of het noodzakelijk is om een aantal hoofdmonitoren te betalen voor hun werk, zeggen wij: ja. In een land als België is het evident dat jeugdbewegingen gedragen worden door vrijwilligers die zich kosteloos inzetten. In Honduras, een land waar 70 procent van de bevolking moeite heeft om in zijn basisbehoeften te voorzien, ligt de situatie anders. Het (beetje) loon dat Jrimitos voorziet voor de animatoren is noodzakelijk om te voorzien in hun basisbehoeften.

 

Zoals hier boven is aangehaald vindt Jrimitos het belangrijk om de jongeren die voor hen werken, te kunnen betalen. Dit is blijkbaar een stelling die heel moeilijk te verdedigen valt bij het aanvragen van subsidies allerhande, want lonen subsidieert men niet!
Daarom zijn wij op zoek naar een andere manier om deze lonen te kunnen blijven uitbetalen, want zonder animatoren kan Jrimitos niet functioneren. Enkele vrienden hadden een voorstel om Jrimitos elke maand te steunen met een bepaalde bijdrage. Omdat wij nog niet echt een systeem hadden, zijn we daar niet direct op ingegaan, want we vonden ook dat we daar iets tegenover moeten kunnen zetten.

Het is zo dat ik (Fibe) vanaf maart 2010 terugga voor een langere periode en  dit wil zeggen dat de communicatie tussen Honduras en België terug wat vlotter zal kunnen verlopen. Het is de bedoeling om naar de mensen die ons maandelijks steunen (met een bijdrage naar keuze) een tweemaandelijkse nieuwsbrief te schrijven over Jrimitos, die per mail zal verstuurd worden. Hierin zullen we je informeren  over de vorderingen die we maken, de thema's waar we mee bezig zijn, de tegenvallers (want het is niet allemaal rozengeur en maneschijn), de politieke situatie, foto's,... We zouden ook graag telkens een aantal kinderen, animatoren of vrijwilligers van Jrimitos aan het woord laten: Over wat zij van Jrimitos vinden, wat ze graag doen, waar ze zoal mee bezig zijn,...

Met deze mail willen wij je zonder enige verplichting vragen of je ons maandelijks wilt steunen door een bedrag naar keuze te storten op het rekeningnummer: 738-0221495-66 van  Jrimitos. Stuur dan ook een mail naar jrimitos.honduras@gmail.com met daarin de vermelding van naam en familienaam, adres en telefoonnummer. Zo kunnen wij een lijst aanleggen van al onze sponsors die we graag informeren met onze nieuwsbrief. Je hoeft er  niet bij te vermelden hoeveel  je ons per maand wilt geven, want we maken absoluut geen onderscheidt tussen iemand die ons 1 euro per maand geeft of iemand die 1000 euro geeft :)

Wees ook vrij om ons te volgen via de site: www.jrimitos.be  die grotendeels is geüpdate en je kan er ook het dossier van Jrimitos op terugvinden met uitleg over de verschillende gemeenschappen waar we werken, de partners waar we mee samenwerken, onze toekomstplannen,... en daarnaast zijn er natuurlijk ook heel veel foto's op terug te vinden. Of kom gerust  eens langs in Marcala als je eens in de buurt bent!  We zullen je er met open armen ontvangen :)

Alvast bedankt om dit mailtje te lezen en voel je zeker en vast niet verplicht om op deze vraag in te gaan.

Vele groetjes

Fibe Waes en de rest van het Jrimitos-team

15:42 Gepost door bart in joggen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |