29-03-10

bekkenbodemavond woensdag 24 maart 2010

Net zoals een 30- tal andere Ladies en Bart had ik me ingeschreven voor de voordracht over bekkenbodemproblemen die op 24 maart 2010 doorging in AZ Sint-Lucas te Assebroek. Achtereenvolgens werd uitleg gegeven door een arts, een verpleegster en een kinesist die er deel uitmaken van de bekkenbodemkliniek.
Voor al wie denkt dat ze de enige is met bekkenbodemproblemen: wees gerust, zo’n 30% van de vrouwen vanaf 35 jaar heeft er last van, maar ook mannen en kinderen kunnen er mee te maken hebben.
Met bekkenbodemproblemen wordt ongecontroleerd urineverlies, verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen, … bedoeld.
De grootste oorzaak van dergelijke problemen is het bevallen. Hoe meer kinderen men baart, hoe groter het risico. Ook veel overgewicht kan door de druk op het bekken voor problemen zorgen.
Als oplossing tracht men eerst de bekkenbodemspieren te versterken door oefeningen. Dit is de meest natuurlijke manier. Als dat niet helpt is een operatieve ingreep mogelijk.
Het oefenen van de bekkenbodemspieren kan ook preventief. Hiervoor kan men een kinesist contacteren of een gratis DVD aanvragen bij www.tena.be
Voor kinderen die bijvoorbeeld lang bedplassen kan een plas dagboek bijgehouden worden. Ongeveer anderhalve liter drinken per dag volstaat zoveel mogelijk verspreid over de dag. Na een boeiende uiteenzetting werd de avond afgesloten met een hapje en een drankje.

Annie Allemeesch

10:31 Gepost door bart in joggen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.