25-08-09

reculer pour mieux sauter

Een belangrijk aspect van trainingsleer is het werken met cyclussen. Dat wil zeggen, je moet tijdens je trainingsopbouw altijd een periode inlassen waarin je heel wat minder traint, waarin je als het ware een beetje met vakantie gaat.

Je hebt grote cyclussen van één jaar en dan is bijvoorbeeld onze grote vakantie ideaal om er de riem eens af te leggen. Maar binnen die grote cyclus heb je nog kleinere cyclussen. Die duren bij ons één trimester en dan is er de Kerstvakantie en de Paasvakantie waar we wat gas terug kunnen nemen.

In de atletiek zegt men: reculer pout mieux sauter. Zoals een verspringer altijd iets inhoudt bij zijn laatste pas vóór de balk, om dan heel, heel ver te springen.

Waarom schrijf ik dit stukje nú, iets voor het nieuwe seizoen?

Wel, omdat ik, hoe dan ook, toch die vraag krijg: "Allez, wat is dat nu? Ik ben nu eens zo goed bezig en nu zeg je 4 maal 6 minuten in plaats van 45 minuutjes joggen."

Reculer pour mieux sauter.

Zo ben ik ook zeker, dat wie twee maanden niks gedaan heeft, toch rustig kan heropbouwen. Dat wie daarentegen tijdens die twee maanden verder gejogd heeft, even verplicht wordt het wat kalmer aan te doen. Nog belangrijker, ik tracht op die manier  jullie blessurevrij te houden. Wat ook niet mis is.

bart 

 

 

11:08 Gepost door bart in joggen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

reculer pour mieux sauter na je uitgebreide uitleg ben ik het volkomen met je eens, vooral wat dat "blessurevrij" aangaat.
dank je wel trainer

Gepost door: reine | 25-08-09

Goed dat het weer eens opgefrist wordt !

Gepost door: hilde schotte | 25-08-09

Dat komt dan héél goed uit, ik ben de voorbije 2 weken zo hard aan t werken geweest in m'n nieuwe klasje, dikwijls van zonsopgang tot zonsondergang, dat ik géén één keer kon lopen - Voila dat was dan ineens m'n "loop-rust-pauze" ;-)

Gepost door: Verbeke Joke | 25-08-09

overtraining niet goed! volledig mee eens, ik heb na Damme-Brugge-Damme 20/3 een knie blessure opgelopen (te veel getraind: lopen/fitness/fietsen/zwemmen/paardrijden/skien) en mijn knie's kaars was uit! Niet meer gelopen tot 20/6 op de 1/4 Triathlon te Brugge, maar het was hoognodig dat ik aan de finish kwam. Moe, pijn maar toch tevreden, hierbij bevestig ik dus dat mits een lange tussenpauze ik nog redelijk conditie had! Maar de knie bleef pijn doen, na medicatie/kiné is nu alles opgelost en kan ik weer stillekesaan beginnen met joggen, tot binnenkort in september!

Gepost door: sabine huys | 26-08-09

De commentaren zijn gesloten.