25-05-09

nieuws uit Marcala (1)

1           Inleiding

De laatste maanden van het project Jrimitos zoals het nu bestaat, zijn aangebroken. Binnen enkele weken vertrekken Sofie en Hanne terug naar België en eind juli verlaat ook Fibe Honduras.

Hierna zullen er helaas geen Belgische vrijwilligers meer naar Marcala komen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatieve manier van werken die vrijwel volledig door lokale jongeren gedragen zou worden.

Ons vorige idee om enkele workshops te organiseren samen met enkele lokale artiesten is niet volledig overboord gegooid. We hebben contact opgenomen met verschillende mensen en hen ons idee voorgelegd. Het probleem is dat enkelen dit wel graag zouden willen doen, maar er niet de tijd voor hebben. We hebben een aantal keren afgesproken met deze mensen en getracht om tot concrete afspraken te komen, maar dit bleek veel moeilijker dan verwacht. Daarom denken we nu dat het misschien beter is om ons voorlopig te beperken tot de huidige activiteiten en ervoor te zorgen dat deze blijven bestaan wanneer wij naar Belgie terugkeren. Het lijkt ons beter te vertrekken van de bestaande en gekende activiteiten dan te trachten op twee maanden tijd nog nieuwe initiatieven op te starten.

 

 

2           Huidige situatie

In september 2007 werd het project opgestart door Fibe Waes en Kathleen Torfs. Sindsdien worden elke week een aantal vaste activiteiten georganiseerd. Twee tot drie keer per week wordt er een activiteit in Marcala zelf georganiseerd. Daarnaast bezoeken we ook elke week een berggemeenschap om er een spelactiviteit te geven.

Verder organiseren we een keer om de twee maanden een festival voor jongeren. Dit gebeurt in samenwerking met ACJ, een lokale organisatie die vormingen aan jongeren in en rond Marcala geeft.

Daarnaast geven we sinds kort een tweetal keer in de maand een activiteit aan een twintigtal jongeren die samenwonen in een groot huis, de Casa Populorum Progressio, een project gesponsord door Castilla de la Mancha in Spanje. In dit huis krijgen ze de mogelijkheid om te wonen en te studeren in de vorm van een “internaat”.

3           De toekomst

We zijn volop op zoek naar een drietal jongeren uit Marcala die het project verder zouden willen zetten. Het is echter een utopie om jongeren te vinden die dit volledig vrijwillig zouden willen doen. De meeste jongeren hier studeren en/of werken en hebben dus niet veel tijd voor vrijwilligerswerk, daarom zouden we willen werken met een deeltijds contract voor deze jongeren.

Momenteel hebben we een vacature (zie bijlage) opgesteld en zijn we deze volop aan het verspreiden. Het is de bedoeling om binnen 3 weken 3 jongeren te hebben (en dat is zeker haalbaar, want we hebben al 2 bereidwillige kandidaten) om hen dan verder te begeleiden. Voor deze jongeren willen we een aantal vormingssessies organiseren om hen enkele basisvaardigheden aanleren op vlak van EHBO, animatie, omgaan met kinderen, verantwoordelijkheid,…

De bedoeling is dat deze jongeren voorlopig af en toe vrijwillig activiteiten meedoen en mee voorbereiden, waarna we ze vanaf  juli 2009 tot december 2009 een deeltijds contract aanbieden. Zo kunnen ze de eerste maand nog samen met Fibe activiteiten organiseren. We kiezen er ook bewust voor op het contract maar tot december te laten lopen omdat we dan kunnen evalueren hoe het project loopt om daaruit te beslissen of we het contract al dan niet verlengen.

16:24 Gepost door bart in joggen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-05-09

kleine dwars door brugge 10 mei 2009

Afbeelding-143

14:55 Gepost door bart in joggen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-05-09

mieke blogt: dwars door brugge 10 mei 2009

Na de vele weken (viel al bij al heel goed mee) van 3 keer training per week, het pasta met bruine suiker dieet de dag vooraf (op advies van Bart), brak dan toch eindelijk zondag 10 mei 2009 aan !

Waar was ik aan begonnen ? Ging mijn rug me niet in de steek laten en gingen mijn knieën het niet begeven ?

Ik wenste mijn mama een mooie zonnige moederkesdag toe, maar zelf had ik eigenlijk liever een wolkje of zelfs een regenbuitje gekregen. Samen met Christa begaven we ons te voet (kwestie van de spieren wat los te maken) naar het punt van de afspraak, waar Christine ons verwelkomde  met een grote vlag met ‘ladies running’. Na een lichte opwarming , voelden we de zon al aardig branden. Nog een groepsfoto en nu, op naar de start.

De warmte van de honderden (of beter gezegd duizenden) mensen gaven me al rap een beklemmend gevoel. Van mij mocht het nu beginnen, hoor, t’was al 15 u gepasseerd … Na een 10-tal minuutjes konden ook wij starten op een sukkeldrafje. Misschien niet slecht, want jullie kennen allemaal Barts advies : ‘op ’t gemaksken’ ! En nog een niet te vergeten tip: iedere kilometer een slokje water nemen en alle waterbevoorrading aannemen.

Ik genoot van de massa supporters, van de andere omgeving (eens wat anders dan de toertjes in Tilleghembos te moeten tellen), van de orkestjes , fanfare, Afrikaanse trom (kreeg zelf zin om te dansen). Raar maar waar, mijn pijnlijke rug voelde ik niet of had ik gewoon geen tijd om eraan te denken? Mijn looppartner Christa die anders tijdens de trainingen veel babbelde , was nu opvallend stil. Af en toe keek ik even en vroeg als alles ok was. Gelukkig wel, alleen er is nu eenmaal een heel andere sfeer , ook een grote mensenmassa rondom je. Je zou er wel eens stil van worden…

De vrienden, familie en sympathisanten langs de weg die me aanmoedigden deden wonderen. Ik begon er haast sneller van te lopen (of was dit inbeelding?). Mijn oudste zoon bood me tot 3 keer toe een flesje water aan. Mijn jongste zoon maar roepen ‘Allé mama !’ : kun je je nog een mooiere moederkesdag voorstellen ?

Proficiat aan alle Dwars door Brugge lopers van de 5 of de 15 km !

Bedankt Bart en Christine, voor de goeie trainingen en de vele tips (het petje en het water deden wonderen !)

En voor 2010 : niet twijfelen, maar DOEN !!!

Groetjes,

Mieke

 

17:00 Gepost door bart in joggen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |